Vés al contingut

Colònia La Mata de Pinyana

Municipi:
Alguaire
Printer Friendly, PDF & Email
Tipus de patrimoni:
Patrimoni cultural material
Període històric:
Edat contemporània

L’inici de la Colònia de la Mata de Pinyana es troba en la fàbrica Serra, una indústria de filatures de cotó que es posa en marxa  cap a 1877 quan Jaume Serra i Vehil aprofitant el salt d’aigua de Peretó decideix establir-hi la seva fàbrica que  no estarà completa fins al 1890. Cap al 1910 la fàbrica és adquirida per Llorenç Mata i Pons, que ja posseïa  altres fàbriques cotoneres a Puig-reig, Mataró i Vilanova i la Geltrú. La fàbrica d’Alguaire va ser absorbida el 1921 per L. Mata y Pons, S.A, canviant el nom a Colònia de La Mata de Pinyana. Fins al seu tancament el 1979, a causa de la crisi econòmica, fou una de les més importants del sector a les terres de Lleida.

Formació Professional

L’equip docent ha de potenciar l’adquisició de les competències professionals, personals i socials i de les capacitats clau a partir d’ activitats pràctiques programades per desplegar el currículum. En la Formació professional i els Cicles formatius, les competències professionals van lligades en bona part, a projectes d’intervenció en el territori, i pràctiques reals vinculades a les professions que s’estudien. Aquestes activitats van lligades a Mòduls professionals de cada família professional.

A continuació us fem una relació de les famílies professionals que poden aprofitar aquesta sortida i treballar competències i Mòduls professionals concrets. 

-   Família professional tèxtil, confecció i pell.

Aquests estudis treballen en operacions de preparació, emmagatzematge, processament posterior i expedició de matèries primeres i productes intermedis i finals, així com la preparació i conducció dels equips industrials necessaris per obtenir productes tèxtils.

CFGS FABRICACIÓ ENNOBLIMENT DE PRODUCTES TÈXTILS. Mòdul Professional de Fabricació de Filatura i Teles No Teixides.

Formació Adults

GESO: Viatjar per Catalunya

Contingut del mòdul: Anàlisi de l'evolució de l'activitat dels sectors secundari i terciari a Catalunya..

Criteris d’avaluació: Descriure i analitzar les transformacions en les activitats i els espais industrials, localitzant els principals centres de producció de Catalunya. Establir relacions entre la deslocalització industrial i la globalització econòmica.

Activitats:

1.- Relacionar les colònies tèxtils de Pinyana amb la Revolució Industrial que va viure Catalunya al segle XIX.

2.- Relacionar la crisi de la indústria tèxtil catalana amb el tancament de la fàbrica tèxtil de La Mata.

3.- Fer un estudi de l’organització de la colònia de la Mata i comparar-lo amb el d’una colònia del Llobregat.