Vés al contingut

Sobre nosaltres

Els antecedents
L’objectiu principal del CECS és donar a conèixer la comarca del Segrià des de diferents àmbits: social, cultural, territorial i mediambiental. Per la seva part, un dels objectius del Serveis Educatius del Segrià és donar relleu educatiu a l’entorn proper per a què els centres de la comarca puguin treballar propostes pedagògiques relacionades amb el patrimoni cultural, social i natural.

Per seguir els objectius d’ambdues entitats, el curs 2015-16 el CECS i els Serveis Educatius del Segrià oferten el primer curs Descobrim el Segrià orientat a professorat de primària i secundària i que té com a objectiu principal posar a l’abast dels professionals de l’educació eines per treballar el patrimoni de la nostra comarca a les aules. En la primera edició es fan tres visites de camp visitant poblacions i elements patrimonials singulars: La primera visita es fa a Aitona, el jaciment de Bovalar i al Monestir d'Avinganya; la segona sortida es fa al Centre de la Pedra Seca de Torrebesses; la tercera sortida es visita Raïmat, Gimenells i Sucs.

El curs 2016-17 s’oferta la segona edició del curs Descobrim el Segrià que realitza dues visites a territori. La primera sortida es treballa la industrialització del Segrià, visitant Rosselló, Alguaire i Alfarràs; La segona sortida es visita Seròs i Aitona.

Les dues edicions del curs compten amb una participació d’una trentena de mestres i amb un quadern de documentació preparat per als professionals de l’educació.

L’any 2017 se celebra a Lleida una de les trobades de centres d’estudis de parla catalana que acull l’Institut d’Estudis Ilerdencs. A la jornada es tracta la vinculació dels centres d’estudi amb el món de l’educació. Una de les possibilitats que s’obren com a conclusió de les jornades és encetar  projectes regulars entre Centres d’Estudis i CRP comarcals amb la finalitat que permetin desenvolupar recursos pedagògics als centres educatius. L’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida mostra interès en potenciar aquestes experiències de treball en xarxa.

El projecte Descobrim el Segrià
El projecte Descobrim el Segrià és una col•laboració entre el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, els Serveis Educatius del Segrià i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Des de les tres entitats ofertem el curs per a docents Descobrim el Segrià  i dinamitzem el Grup de Treball Descobrim el Segrià que acull mestres i professors dels diferents nivells educatius.

L’objectiu principal és donar a conèixer i posar en valor les potencialitats de la nostra comarca des d’una perspectiva històrica, social, cultural, patrimonial i natural. El projecte neix amb una clara vocació extrapolable a altres territoris i de ser altaveu de projectes i/o iniciatives de qualitat que siguin considerades experiències d’èxit en aquest sentit.

La web Descobrim el Segrià
En aquesta web trobareu propostes de rutes per visitar amb la vostra escola, institut o entitat. A més a més, trobareu informació relacionada amb les competències bàsiques que es poden treballar a cada element patrimonial de cada ruta. Cada ruta o element patrimonial compta amb informació d’utilitat com un contacte, l’adreça, els horaris de visita, etc., i unes recomanacions pedagògiques.

Els objectius principals que perseguim són:

  • Suggerir i difondre rutes o sortides a partir de criteris temàtics, espacial i/o cronològics a totes les persones interessades en conèixer el Segrià.
  • Elaborar un catàleg de serveis, recursos, elements patrimonials i històrics i tot allò que en cada municipi tingui relació amb la cultura.


La web va dirigida a docents, dinamitzadors culturals, ajuntaments, operadors turístics i el públic en general que té interès per conèixer la comarca i tota la seva riquesa.